Tüskéskörte (K.Gy.)

Tüskéskörte
(Tüskekörte)

Első említése: ismeretlen

Érési idő: július vége – augusztus eleje

Tipikus gazdasági gyümölcs, nem friss fogyasztásra való. Elsősorban pálinkának és aszalásra gyűjtötték a régi időkben, de valószínű takarmányozásra is alkalmas volt. Zala és a Göcsej egyik legtipikusabb tájfajta körtéje, fái óriási nagyra nőnek. Miháldi nagymamám mesélte, a falujukban is léteztek ilyen matuzsálemi fák és akkor gyűjtötték mikor lehullva már bebarnult. Ezt mesélte róla: “Tüskekörte soknak volt a faluba, akkora fák voltak, hogy égigérő fák…annyi volt alatta…hogy terítve vótak. Lepotyogott, aztán mikor puha barna volt a közepe akkor betették tepsibe aztán megaszalták. Megráncosodott, kiment a lé belőle, kaccsa minden rajt volt úgy aszalták. Sőt úgy is főztük meg…akinek vót az adott másnak is….meg tudod kifőzették pálinkának. Nyersen is jó enni, nem az hogy nem, de szóval az én anyám úgy szerette, mikor olyan barna volt a husa, már olyan nagyon érett.”

2020-08-12T10:51:02+00:00