Kis éjjeli pávaszem (Saturnia Pavonia)

Ezzel a csodaszép lepkével korábban még sosem találkoztam a birtokon, a minap viszont berepült hozzánk a képen látható nőstény és a csap mögötti kőfalra telepedett. Ott töltötte a nappalt.

Ezért is fantasztikus ilyen helyen, közel lakni az erdőkhöz, természethez, mert az ember nap mint nap olyan élőlényekkel találkozik amikkel amúgy szinte bizonyosan nem. Ez pedig engem legalábbis arra sarkall, hogy még inkább elmélyedjek a növény és állattanban, megismerjem kikkel osztozunk az életterünkön.

A lepke az irodalom szerint március vége és május között repül, szaporodik. A nőstények este, a hímek inkább nappal jönnek-mennek. Kedveli a meleg, száraz domboldalakat, lombos illetve elegyes erdőket, tisztásokat. Tápnövényei többek között a kökény, galagonya, gyertyán és különféle gyümölcsfák szerepelnek. Mivel ezen növények gyakoriak a Zselicben, így a környéken is, a lepke mindent megtalál optimális életfeltételeihez. Két – három évet tölt hernyó illetve báb állapotban mielőtt lepkévé –imágóvá- alakulna. Ebben a számunkra leginkább tetszetős formájában csak három – négy rövid hetet él, nem táplálkozik, csak a szaporodásra koncentrál. Hazánkban védett, eszmei értéke 10.000 Ft.

2018-04-17T11:42:53+00:00